Apple parçalama robotu Liam’ dan sonra yeni geliştirdiği robotu Daisy’nin tanıtımını yaptı.

APPLE’ NİN YENİ PARÇALAMA ROBOTU DAİSY

Apple parçalama robotu Liam’ dan sonra yeni geliştirdiği robotu Daisy’nin tanıtımını yaptı. Geri dönüşüm konusunda hassas olduğu bilinen Apple, bozulan, geri iade edilen ve eskiyen İphone’leri parçalamak için 2016 yılında ürettiği Liam adlı robotunun ardından yeni bir robot geliştirdi. Daisy adını verdikleri bu parçalama robotu Liam’dan birkaç kat hızlı ve daha akıllı olduğu görülüyor. Bu robot bir saatte 200 İphone’ u parçalayabilme özelliğine sahip. Eskiyen İphone telefonlar atıl durumda da olsa içerisinde kullanıma uygun çok önemli parçaları taşıyor. Dikkatli bir şekilde ayıklanan bu parçalar geri dönüşümde modifiye edilerek tekrar kullanılma özelliğine sahiptir. Apple iklim değişikliği ve doğal kaynakların tüketilmesi sonucunda, bozulan ekosisteme karşı bir önlem alma adına örnek bir adım atmıştır. Bu hareketiyle de Greenpeace tarafından A notu alarak en çevreci şirket ünvanına sahip olmuştur.

Yenilebilir enerji konusunda da büyük bir hassasiyet gösteren Apple, üretim tesislerinin ve şirketlerinin tamamında yenilebilir enerji kullandığını duyurdu. Bir yandan üretip diğer taraftan doğayı korumayı hedefleyen şirket, az enerji kullanarak geri dönüşümlü cihazlar üretiyor. Bu girişim Apple ‘ın pazarda da rekabet sırasında bir adım öne çıkmasını sağlıyor. Insanlarında doğayı koruma bilincinin artması çevrecilerin bu yenilebilir ürünleri tercih etmesine sebep oluyor. Greenpeace göre çevre dostu teknoloji şirketi Apple’ a ait olan İMessage ve İTunes uygulamalarının, en çevreci mesajlaşma ve müzik uygulamaları seçilmiştir.

Apple’ın Çevreci Robotu Liam

Cep telefonları hayatımızın olmazsa olmazı konumunda yerini sağlamlaştırmıştır. Öyle ki onunla uyur, onunla güne başlarız, gün içinde kaç kez bakarız ekranına sayısını bile hatırlamayız. Işte bu akıllı tefonlar üretilirken, üretim sırasında doğal elementler kullanılır. Mesela dokunmatik ekranda alüminyum oksit, indiyum oksit kullanılır. Bununla beraber doğada nadir bulunan toprak elementleri de ekranda renk versin diye üretim sırasında kullanılır. Ayrıca yine pil kısmında, çipin içinde iletkenlik versin diye silikondioksit, arsenik, bor, fosfat, galyum gibi pek çok metalden yararlanılır. Yine hoparlör, mikrofon ve kasalarında da doğal metaller ve onlardan elde edilen bileşikler kullanılır. Bu yüzden bir yılda milyarlarca akıllı telefon üretildiği düşünülürse, milyarlarca ton doğal elementinde kullanıldığını hesap edebiliriz. Bu durum yaşadığımız dünyadaki doğal madenlerin tükenmesine, erozyona, bitki örtüsü ve iklim değişikliğine sebep olarak insanlık için farkında olmadan ciddi bir tehdit olarak gözüküyor. Insanların kendi elleri ile tahrip edip tükettiği doğayı yine kendi çabası ile tamir etmesi mümkün. Apple’ da bunu kendine görev edinen sayılı şirketlerden biri olma yolunda ilk sıradadır. Bu yüzden şirket Kaliforniya ve Hollanda da Liam isimli robotunu üreterek ona geri dönüşüm görevini vermiştir. Liam İphone’u küçük parçalara ayırarak onları ayrı ayrı sınıflandırabilme yeteneğine sahiptir. Liam’ ın parçaladığı telefonlardan 80 kg bakır, 190 kg alüminyum, 5.5 kg kalay, 0.13 kg altın, 0.70 kg gümüş gibi elementler elde edilmiştir. 29 adet kola sahip olan Liam, bir İphone’ nin hangi parçasında ne olduğunu biliyor ve buna göre hassas bir çalışma yapıyor. Vidasından ekranına, piline, sim kart yerleşkesine kadar bütün detayları sökebilme özelliğine sahip olan robot plastik, cam, metal gibi bileşimleri de ayrı ayrı düzenleyerek geri dönüşüm merkezlerine gönderimini sağlıyor. Bu sayede bir çok zehirli element çöpe atılmak yerine doğaya geri kazandırılıyor. Ve bu atıkların çoğunun doğada çözünmediğini varsayarsak su, toprak ve hava kirliliğinin de önüne geçilmiş oluyor. Böylelikle Apple, Liam ile diğer teknoloji şirketlerine de tahrip olan doğayı onarmak adına örnek olmuştur.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder