Apple Steve Jobs’dan sonra bir türlü beklenen performansı gösteremediğinden AirPort ağ yönlendiricilerinin üretimine son verme kararı almış bulunmaktadır.

APPLE AİRPORT AĞ YÖNLENDİRİCİLERİNİN ÜRETİMİNİ SONLANDIRIYOR

  Apple Steve Jobs’dan sonra bir türlü beklenen performansı gösteremediğinden AirPort ağ yönlendiricilerinin üretimine son verme kararı almış bulunmaktadır. 1999 yılında kablosuz ağ yönlendiricisi işine giren Apple, AirPort Express, AirPort Extreme, AirPort Time Capsule gibi cihazları üretimine başlamıştır. Bu cihazlar kolay kurulumu sayesinde ev, okul, ofisler için kablosuz ağ çözümleri sunar. AirPort Express ile AirPort Extreme genel olarak aynı özelliklere sahip olsa da

AirPort Express

  AirPort Express evimizde okulda vb yerlerde kablosuz bir ağ kurmamızı sağlayan ergonomic yapılı Apple tasarımı bir cihazdır. Bu cihaz kullanıcısına internet sağlamıyor ortamda var olan interneti istedinilen yerde yönetmeyi sağlıyor. Amaç bu sayede Mac, İOS, Apple tv gibi cihazlar kendi aralarında uyum içinde çalışacak ve daha hızlı iletişim kurulmasını sağlayacaktır. Kolay kurulumu, hızlı veri aktarımı, AirPort Express’ e bağlı hoparlör ile kablosuz müzik dinleme keyfi ve herhangi bir kablo bağlamaksızın yazıcınıza uzaktan bir belge göndererek yazdırabilme özelliği ile Apple severlere geniş kullanım kolaylığı sağlamıştır.

AirPort Extreme

  AirPort Extreme de AirPort Express gibi kablosuz ağ çözümü sağlar. Bu cihazda da genel olarak kolay kurulum, kablosuz yazdırma durumu gibi özellikler olsa da önceki cihazda farkı kablosuz disk paylaşımı özelliğinin eklenmesidir. Cihazın arkasında bir USB giriş vardır ve buradan harici disk bağlanabiliyor. Bu özellik sayesinde ağ üzerindeki tüm bilgisayarların diski görmesi sağlanıyor ve disk tarafından yönetiliyor. Yedekleme, resim, film depolama gibi işlevleri de gerçekleştirme imkanı tanıyor. Küçük ve hafif olması, AirPlay için ses çıkışı ve fiyatının daha uygun olması ile AirPort Express’ten ayrılıyor.

AirPort Time Capsule

  AirPort Time Capsule 3 kata kadar daha hızlı internet, 3 TB depolama alanı ile yedeklemede en iyisi olma özelliğine sahip bir cihaz. Zaman kapsülü görünümüne sahip bu yeni cihaz Mac’e otomatik olarak yedekleme özelliği katıyor. Taşınabilir diski takıp Mac’e bağlayıp yedekleme yapmak coğu kullanıcı için sıkıcı olabiliyor ve çoğunlukla ihmal ediliyor. Ancak AirPort Time Capsule bu sorunu ortadan kaldırıyor ve otomatik özelliği sayesinde kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca tek bir bilgisayarın değil bağlı bulunduğu tüm bilgisayarların yedeklemesini yapıyor. Bunun yanında ev veya ofiste her bölgede erişilebilecek sabit disk işlevi görüyor. AirPort Express gibi evimizde kablosuz ağ oluşturma özelliği de sağlıyor.

  Bütün bu hedeflerin ve yenilikçi özelliklerin yanında söylemek gerekirse Apple hedefini yarım bıraktı ve ağ yönlendiricilerinin üretiminde durdurma kararı aldı. Bir bakıma ağırlıklarından kurtulmak isteyen Apple, bu cihazlar üzerinde çalışmak yerine diğer projelere odaklanmayı hedeflemiştir. Bu cihazlar, karlı bir iş olmasından ziyade Apple’ı istenilen düzeyde ön plana çıkaramamıştır. Bu yüzden Apple’ın evlerdeki ve ofislerdeki cihaz kalabalığını azaltmayı hedefine koyarak yeni projeler peşinde olduğu düşünülmektedir. Böylece yeni bir akıllı asistan ile tanışmamız mümkün gözüküyor. Ve Apple AirPort Express, AirPort Extreme, AirPort Time Capsule stokları bittikten sonra üretimi durdurma kararını almış bulunmaktadır. Ancak bu ürünlerdeki hata düzeltmelerini ve varsa problem güvenlik ayarlarının yapılacağını da belirttiler. Google, Linksys ve Eero şirketlerinin daha gelişmiş wi-fi sistemi üretmesi sonucunda AirPort ürünlerine rağbet azalmıştır ve itibarını korumak isteyen Apple, pazardan çekilme kararı almıştır. Hatta Apple rekabette olmadıklarını göstermek için bu markaların ağ yönlendiricilerini de mağazalarında satma kararı almıştır. Elbetteki çoğu teknoloji uzmanı AirPort rüyasının bitmeyeceğini düşünüyor. Ve yine birgün karşımıza hayalimizi zorlayacak bir teknoloji ile çıkacakları konusunda hemfikir gözüküyorlar.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder