İlk defa Kuzey Amerika Bitcoin konferasında tanıtılan Ethereum akıllı sözleşme (komut dosyası) işlevselliğine sahip, açık kaynak kodlu, halka açık ve blok tabanlı dağıtılmış bilgi işlem platformudur.

Etherium ETH

İlk defa Kuzey Amerika Bitcoin konferasında tanıtılan Ethereum akıllı sözleşme (komut dosyası) işlevselliğine sahip, açık kaynak kodlu, halka açık ve blok tabanlı dağıtılmış bilgi işlem platformudur. Ethereum dendiğinde akıllara herhangi bir altcoin gelse de durum düşünüldüğünden biraz farklı çünkü aynı Bitcoin gibi, hiç kimse Ethereum'u kontrol etmiyor ya da sahibi değil. Dünya'daki birçok insan tarafından inşa edilen açık kaynaklı bir proje.

Kurucusu Vitalik Buterin olan Ethereum uluslararası bir ortak düğüm ağı kullanarak komut dosyalarını çalıştırabilen ve merkezi olmayan bir Turing tam sanal makinesi ya da diğer adıyla Ethereum Sanal Makinesi ile işlem görmekte ve hesaplar arasında gerçekleştirilen hesaplar için katılımcı düğümleri telafi etmek için kullanılan eter isimli bir şifreleme simgesi de sağlamaktadır.

İlk defa tanıtıldığı 2013 yılındaki Kuzey Amerika Bitcoin konferasında kurucusu Vitalik Buterin tarafından şu şekilde tanımlanmıştır: " Bitcoin dijital paraların altını, Litecoin gümüşü ve Ethereum ise petrolüdür." Birçok ICO Ethereum ile alınmaktadır.

Ethereum'un kurucularından olan ve ilk olarak Ethereum'u tanıtan kişi olarak belirttiğimiz Vitalik Buterin aynı zaman kripto para piyasasının içindeki hemen hemen herkes tarafından takip edilen Bitcoin Magazine sitesinin de kurucularından biridir. Vitalik Buterin 2011'de tanıştığı Bitcoin nedeniyle üniversiteyi yarım bırakan ve Dünya'daki kripto para topluluklarının içinde yer alarak işe kemik kadrodan girmiş biridir.

Vitalik Buterin, Charles Hoskinson, Anthony DiIorio, Gavin Wood tarafından başlatılan Ethereum proje ekibi kısa sürede büyümüştür. Şu an kripto parasının en çok işlem gören ilk 3 kripto para biriminden olan Ethereum gün geçtikçe önem kazanacak altcoinlerden biri olacağa benziyor.

Neden Ethereum?

Bitcoin'e göre aynı zamanda transfer süresi, blok zinciri üretim süresi ve madenciliğinde de farklara sahip olan Ethereum frontier ağının resmi olarak başlatılmadan önce kendi platformunun birçok prototipi bir vakıf tarafından "Concept of Proof" serisini bir parçası olarak geliştirilmiştir. Bunların en sonuncusu olan "Olimpiyat" ağı Ethereum blok zincirinin sınırlarına dayanıklılık testi yapmak için kullanıcılara 25 bin eterlik bir mikta hediye etmiştir.

Ethereum ana güç kaynağı ETH olan bir kripto işletim sistemidir. Bitcoin'in Blockchain mantığından yola çıkarılarak üretilen Ethereum kendisine ait sistem üzerinden merkezi olmayan yazılım protokollerini geliştirilmesine olanak sağlamakta ve bu protokoller sayesinde tek bir Blockchain üzerinden kabul edilmiş ve aynı ana sistemde bulunan kontratlar kullanarak sayısız altcoin üretilebilecektir. Bu özelliği sayesinde Ethereum Bitcoin Volume 2 olarak anılmaktadır.

Günümüzde geçerli olan sistem olan "Homestead" veri işlenişi ve güvenlik alanlarındaki gelişmeleri içerir. İlerleyen dönemlerde Metropolis ve Serenity protokol yükseltmesi yapılacak olan Ethereum'da Metropolis EVM'nin karışıklığını azaltmak ve akıllı sözleşme geliştiricileri için normale göre daha fazla esneklik sağlamak için tasarlanmıştır. Serenity protokolü yükseltmesi ise hala belirsizdir ama donanım madenciliğinden sanal madenciliğe kolayca geçmek için Ethereum'un algoritmasına etki edecek bir değişiklik yaratılacağı tahmin edilmektedir.

Ethereum madenciliği nasıl yapılır?

Ethereum madenciliği diğer tüm altcoinlerin aksine ASIC ve CPU madenciliğini kullanmaz bunun yerine GPU madenciliği yöntemi kullanılır. Zorlu blokları çözmede GPU yani erkan kartlarının daha etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Ethereum madenciliği yapmak işte bu yüzden daha basittir. Bunun için sadece iyi bir ekran kartına ve Github üzerinden indirebileceğiniz bazı küçük yazılımlara

ihtiyacınız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra havuz (pool) olarak adlandırılan ve çözülen blok başına ödüllendiren daha karlı sistemlere de dahil olma şansınız bulunmaktadır. Madencilik yaptığınızda veya alıp satarken bir Ethereum cüzdanına ihtiyacınız olduğunu lütfen unutmayın. Bu cüzdanlara kolayca online olarak sahip olunabilinmektedir.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder