Teknoloji pazarında ilk sıralarda olan Çin, yapay zeka kullanarak geliştirdiği cihazlar ile yine adından söz etmeyi başardı.

ÇİN’DE YAPAY ZEKA TABANLI GÜVENLİK DENETİM CİHAZI ÜRETİLDİ

Teknoloji pazarında ilk sıralarda olan Çin, yapay zeka kullanarak geliştirdiği cihazlar ile yine adından söz etmeyi başardı. China Aerospace Science &Industry Corp. (CASIC) şirketi yeni geliştirdiği ve yapay zeka teknolojisini kullanarak ürettiği cihazı ile 89 tür kaçak nesneleri denetlemeyi planlıyor. Tarama işleminin % 95’ini 0,7 saniyede gerçekleştirebilen cihaz güvenlik şirketlerine de büyük kolaylık sağlayacak gözüküyor. Denetimi yapılacak kişinin güvenlik cihazına girip ellerini kaldırması sonucu tarama başlıyor, kişinin üzerindeki her türlü metal ve kaçak nesneler kısa sürede taranıyor. Yaydığı radyasyon oranı, cep telefonlarının yaydığı radyasyon oranının binde biri gibi düşük bir miktar olduğu belirtiliyor. Ayrıca cihazda ‘kişisel verileri koruma teknolojisi’ kullanılarak, taranılan kişilerin cihaz tarafından kaydettiği yüz ve fiziksel özellikleri koruma altına alınıyor. Özellikle havalimanlarında ve gümrük bölgelerinde kullanılacak olan cihaz güvenlik güçlerinin de iş yükünü hafifletecek gözüküyor. Ayrıca bu cihaz sayesinde, yeni yasaklı ve kaçak ürünlerin güncel kayıtlarını tutmanın kolaylaştırılacağı öngörülüyor. Şimdilik Pekin Havalimanı’nda test edilen cihaz, istenilen başarıyı yakaladıktan sonra, talep doğrultusunda diğer ülkelerinde kullanımına sunulacak.

Çin hükümetinin de yapay zeka konusuna büyük destek verdiğini ve bu alanda yapılacak çalışmaları teşvik edeceklerini bildirdi. Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı Van Gang’ ın yaptığı açıklamaya göre yerli yapay zeka şirketlerinin ve AR-GE firmalarının uluslararası iş birliği konusunda da destek vereceklerini duyurdu. Ayrıca yapay zeka konusunda yeni bir yasa çıkaracaklarını duyuran hükümet, ulusal güvenlik, mahremiyet, iş etiği gibi konuların da yasalaştırılacağını söyledi. Teknoloji alanında devrim niteliğinde adımlar atan ve ilerleyen Çin, yapay zeka ile üretilen cihazları ile de teknoloji pazarını canlandıracak gözüküyor. 2020 yılına kadar yapay zeka da dünyanın üretim merkezi olmayı ve 2030 da dünya lideri olma yolunda ilerliyor.

Yapay Zeka Tehdit Olabilir mi?

Yapay zekadaki gelişmeler teknoloji dünyasını heyecanlandırsa da, gelecek adına bu geliştirilmiş robotlardan korkanların sayısı da az değil. Karmaşık problemleri kolayca ve kısa zamanda çözmeyi hedefleyen yapay zeka üreticileri, geliştirdiği cihazlara çeşitli komutlar yükleyerek insanlar tarafından yönetilmesini sağlıyor. Bu gelişmiş robotlar kontrolden çıkar mı? Dünyayı ele geçirebilirler mi? gibi söylentiler dolaşsa da şu an için böyle bir tehdit söz konusu gözükmüyor. Yine de insanlar tarafından yüklenen algoritmalar, bir gün onların aleyhine dönmeyeceği garantisi de verilemiyor. Yapay zeka konusundaki bir diğer kaygı ise iş imkanlarını düşürecek olması. Verimliliğini artırmayı her zaman hedefleyen firmalar elbette yapay zeka teknolojisinden yararlanacaktır. Ancak çoğu işveren kaliteli ve çalışkan insan gücünü de bir robota teslim edeceklerini düşünmüyor. Ayrıca bu durum çalışanların kendini geliştirmeye iterek nitelikli eleman gücünün artmasını sağlayabileceklerini düşünüyorlar. Yapay zeka aslında hayatımıza uzun zamandır girmişti. Mesela bankalara kredi başvurusu yaptığımızda başvurunun kabul ya da reddedildiği cevabını bu cihazlar verir. Çağrı merkezlerini aradığımızda bizi yönlendiren yine yapay zekadır. Google Asistan’ı ve Apple da Siri’yi yapay zeka teknolojisi ile üretmiştir. Hatta yapay zeka ile geliştirilen insanların değilde, robotların şoför olarak kullanıldığı otomobiller de hayatımıza girmiş gözüküyor. Bunun yanında robotlar tarafından yapılan ve başarılı sonuçlar alınan ameliyatlar artık sağlık sektöründe yerini almış durumda. Elbetteki bu işleyiş, şu an için insanların yüklediği komutları uygulayan robotların, gelecekte kendilerini modifiye ederek bağımsızlıklarını ilan etmeyeceği anlamına da gelmiyor. Bunu şimdiki nesil görür mü bilinmez ama gelecekte neler olur zaman gösterecek.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder