Avrupa’da binek araçlarında uyguladığı NOx sınırını, 168 miligramdan 120 miligrama düşürme ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor.

Dizel Araçlarda Dünya Adına Müthiş Devrim

Avrupa’da binek araçlarında uyguladığı NOx sınırını, 168 miligramdan 120 miligrama düşürme ile ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Bu konuda gelinen noktada alınan kararlar, 2 yıl sonra uygulamaya konulacak. Alınan bu karar birçok kişi tarafından Dizelin sonu geldi olarak değerlendirilse de, yeni geliştirilen teknoloji ile pekte o şekilde olmadığı anlaşılmaktadır. 2020’de 120 miligrama düşürülmesi planlanan NOx sınırı, Bosch ve Delphi’nin bu alanda yeni geliştirdiği teknolojiler ile 13 miligram değerine indirildi bile. Birçok kişi tarafindan pek oluru olmayan bu çalışma yeni nesil dizel motorlar ile çok daha kısa süre içerisinde uygulamaya geçileceği yönünde bir izlenim bırakmaktadır. 90'lı yılların henüz en başındayken, Avrupa pazarında dizel motor kullanımı henüz % 15 civarında seyretmekte idi. Teknolojinin etkisi ile her geçen gün bu oran biraz daha üst noktalara taşınmaktadır. Dizel araçlarda oluşan gürültü ve sarsıntının minimum düzeye çekilmesinin ardından, Avrupa Birliğinin benzine uyguladığı vergininde yükselmesi ile dizel tercihi 2000 li yılların sonunda % 70 civarına kadar yükseldi. Hayatın olağan akışı içerisinde, herşey olması gerektiği gibi ilerlerken, ABD’nin Çevre Koruma Müdürlüğü yani EPA tarafından açıklanan raporla, Dünya manşaetleri uzunca bir süre tepetaklak oldu. Bu rapora göre; dizel motorlu araçların fabrika çıkışlarında yapılması zorunlu olan egzoz emisyon testlerinin hatalı olduğu, üstelik bu hataların kasıtlı olarak yapıldığı yer alıyordu. Bu iddiaların yer aldığı rapor sonucunda 18 milyar dolarlık, oldukça yüklü bir ceza kayıtlarda yerini aldı. Bu ceza ile dünyaca ünlü Alman şirketinin CEO’su Martin Winterkorn istifasını imzalarken, olaylar sadece bununla sınırlı kalmayacaktı. Bu olay Dizel Motorların akibetini etkileyen pimide çekmiş oldu.

Dizel’de Yeni Devrim Delphi’den Geldi

Dünyanın otomotiv ekipmanları üzerine rakipsiz bir saha sunan Dephi Technologies, dizel motor sektöründe de, kullanıcıları hayran bırakacak bir teknolojiye imza attı. Yeni teknolojilerine SCR yani Seçici Katalist İndirgeme ismini veren Delphi, bu teknoloji ile hem dizel motorlarda performans katlamasına imkan verirken, hem de atılan zararlı Nox emisyonlarını su ve zararsız nitrojene dönüşmesini sağladı. Bu şekilde, karbondioksit emisyonları da olağandan daha düşük seviyelere indirgendi. Şirket tüm bu gelişmeler ışığında, 2020 yılına kadarki geçecek olan 2 yıllık süreçte, toplam 22 milyonun üstünde SCR sistemi satılacağı yönünde planlama yapıyor.

Bosch CEO'su Volkmar Denner'den Gelen Güzel Açıklama

Dünyaca ünlü, rakipsiz Alman otomotiv Devi Bosch’un CEO’su Volkmar Denner, Dizel tatihini yeniden yazacak bir konuşmaya imza attı. Dizelin sonunun geldigine dair gündeme gelen tüm iddialara son noktayı geliştirdikleri yeni teknoloji ile koyduklarını vurgulayan Denner; şu anki uygulamalarda bile 2020 de hedeflenen sınırların daha da altına inildiğini belirtti. Ayrıca kara yolu trafiği nedeni ile, oluşan karbondioksit emiliminin ölçülme işlemlerinin  daha şeffaf ortamlarda gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda da çağrı yaptı.

Sadece Almanya’da değil, tüm dünya ülkelerinde dizel binek araçların kullanımı ile ilgili bir düzene geçilme konusunda planlamalar mevcuttur. Bu yeni düzene geçişte, benzin fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra, insanların çevreci bir anlayışa sahip olmalarıda önemli bir rol oynamaktadır. Geleceğimizde, arkamızdan gelen yeni nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına çok büyük bir adımdır bu. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde, her geçen gün dizel motorlara yaptıkları yatırımları arttırmaktadır. Bu noktadan yola çıkarak, ilerleyen dönemlerde binek otomobiller ağırlıklı olarak, hibrit ve elektrikli bir donanıma sahip olacak gibi bir yargıya varabiliriz.

 

 

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder