Turkcell tarafindan geliştirilen Duranecell, teknolojinin kanatlanmış hali diyebileceğimiz; uçabilen baz istasyonu göklerde görev almayı bekliyor.

Uçan Baz İstasyonu Duranecell İle Hayata Birkez Daha Tutunabileceksiniz

Turkcell tarafindan geliştirilen Duranecell, teknolojinin kanatlanmış hali diyebileceğimiz; uçabilen baz istasyonu göklerde görev almayı bekliyor. Doğl afetlerde ve acil durumlarda, kitleler arasındaki iletişimin sekteye uğramadan devam edebilmesi adına oldukça büyük bir icattır. Turkcell’in 4.5 g özelliği kullanılarak hizmet verilmektedir. Dronecell yaklaşık olarak 120 metre kadar yükselebilmektedir. Yükseldiği yerde uygun konum alarak, 5 kilometrekare genişliği kapsayacak sekilde kapsama alanı hizmeti verebilmektedir. Uçan baz istasyonu 40 dakika süre ile havada kalabilmektedir. 8 adet pervane bulundurarak, yaklaşık olarak 50 kg ağırlık taşıma kapasitesindedir. Turkcell şebeke teknolojileri sorumlusu, genel müdür yardımcısı Gediz Sezgin, konuyla ilgili ayrıntılar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapmak adına açıklamalarda bulundu. Özellikle afet sonrasında saniyelerin bile önemli olduğu anlarda, kurtarma çalışmalarının herhangi bir aksamaya uğramaması için devreye giren Duranecell, kurtarılan hayatların gizli kahramanlarından biri olma yolunda ilerlemektedir. Dronecell’in üretiminde ki temel mantık, herhangi bir doğal afet sürecinde kesilen telefon şebekeleri yerini almaktır.

Türkiye coğrafi durumundan dolayı, jeolojik ve meteolojik afetlerin sıklıkla görülebileceği; deprem, su taşkınları, sel, erozyon vs gibi, insanlık olarak toplu bir şekilde zor sürece girebileceğimiz olaylara açık bir bölümde yer almaktadır. Ülke olarak, kurtarma ekiplerimizi dünya standartlarına taşımış olsakta; olay anında kesilen ve çöken şebekeler operasyonları sekteye uğratmaktadır. Geçmiş yılları düşündüğümüzde, hatta çok yakın tarihlere kadar, ülke olarak çok şiddetli sarsıntılarla mücadele ettik. Van depremi, Yalova Gölcük depremleri hafızalarımızda iz bırakan kötü deneyimlerdendir. Bu depremler sırasında Durancell'in icat edilmiş olması, şüphesizki bir çok faaliyetin aksamadan ilerlemesine olanak verebilecekti belkide.

Duranecell'in genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse;

  • 8 adet pervanesi bulunmaktadır. Bu pervaneler 80 cm çapa sahiptir.
  • Taşıma kapasitesi yaklaşık olarak 50 kilograma ulaşmaktadır.
  • 300 mbps’ a kadar veri indirme hızına sahiptir. Bu indirme hızı, Turkcell’in 4.5 G teknolojisinin etkisi ile saglanmaktadır.
  • Yerden yaklaşık olarak 120 metre yüksekliğe kadar çıkabilmekte ve 40 dakika gökyüzünde kalabilmektedir.

Doğal afetlerimizde aktif görev alan ekiplerimiz; her daim görev bilinciyle yetiştirilmiş, her türlü doğal afet tatbikatları ile uluslararası düzeye getirilmişlerdir. Ancak tartışma götürmeyecek bir gerçek vardır ki, profesyonellik ve tecrübe ne kadar önemli ise; doğal afetler sırasında iletişimde o derece önemli bir yer tutmaktadır. Söz konusu hayat kurtarmak olduğunda, dakikaların değil saliselerin bile ne derece önemli olduğunu anlatmamıza gerek yoktur heralde. Duranecell bu konuda bu yüzden oldukça önemlidir. Çünkü bir hayata dokunabilmek, paha biçilemez bir değerdedir. Bunu en iyi empati yapabildiğimiz noktada anlayabileceğiz sanırım. Gözlerimizi kapatıp, enkaz altında en sevdigimiz kişiyi düşündüğümüzde, havada kapsama sağlayan bir aygıtın ne derece önem arz ettiğini ancak farkedebileceğiz.

Aslında Dronecell her ne kadar yeni bir icat olsada, dronlar hayatın bir çok alanında faaliyet göstermekte idi şimdiye kadar. Hatta Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde uzun süredir drone aracı ile şebeke çekmeyen yerlerde iletişim kurulmaya çalışılmaktadir. Bu şekilde de gayet başarılı bir şekilde iletişim kurulmaktadır. Dronecell, bu sistemin daha gelişmiş ve çok daha kapsamlı bir hale getirilmiş şeklidir diyebiliriz. İşlevine bakıldığında boyut olarak oldukça küçük kalsa da insanlık adına çok büyük bir adımdır. İlk olarak Türkcell imzası taşıyan bu önemli icat, ilerleyen zamanlarda mutlaka daha farklı içerik ve şekillerde hayatın akışı içerisine katılacaktır. Şimdilik nesnelerin interneti için mobil veri sağlama görevi ile de ilk ve tek olması ayrıca Dronecell'e ait bir dip nottur.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder